Bouw je digitale ecosysteem op Europese bodem

Young woman standing in greenhouse in botanical garden, using tablet

Als het goed is gebruik je voor je bedrijf allerlei tools, zoals voor je website, emailmarketing, betalingsafhandeling, facturen, boekhouding, affiliate-marketing, CRM, online leeromgeving en webinars etc.

Deze tools moeten onderling met elkaar praten om het je als ondernemer makkelijk te maken. Zo wil je dat mensen kunnen betalen met iDeal en direct een factuur ontvangen. Daarvoor zijn al twee systemen nodig. Je organiseert een webinar en je wilt dat de deelnemers eerst betalen, de factuur ontvangen en direct op je mailinglijst komen. Daarvoor heb je drie oplossingen nodig; voor de betaling, de factuur en voor het webinar zelf.

Het is dus heel handig als je de systemen kiest die via API’s gekoppeld zijn, zodat de gegevens onderling kunnen worden uitgewisseld. Je creëert zo je eigen spinnenweb van tools, ook wel digitale ecosysteem genoemd.

Voor al deze tools ben je verplicht volgens de Europese GDPR/AVG te werken. Daarbij geldt dat gegevens de EU niet mogen verlaten. Eerst kon dat wel; daar zorgde het zogenaamde Privacy Shield voor. Maar bij een uitspraak van het Hof van justitie van de Europese Unie is in juli 2020 dit Privacy Shield ongeldig verklaard.

Bij de keuze van je tools moet er dus op letten dat je gegevens altijd binnen Europa gehost worden. Je kunt rustig een Wordpress site gebruiken en tools als Wishlist of Learndash voor je leeromgeving, want die worden door je eigen provider locaal gehost. Dat ligt anders bij tools voor emailmarketing en webinars. Dat betekent dat wanneer je bij een Amerikaanse emailmarketing systeem zit zoals Active Campaign of Mailchimp, of voor je webinars Webinarjam, je niet meer aan de eisen kunt voldoen. Je zult op zoek moeten gaan naar nieuwe aanbieders.

Het is dan handig om direct een systeem te kiezen waarbij ook de koppelingen met andere systemen garantie bieden dat je je aan de nieuwe eisen van de GDPR kunt houden. Er mogen geen vreemde eenden in de bijt zitten. Dat bereik je alleen door Europese applicaties te gebruiken, waarbij de gegevens Europa niet verlaten. Zo creëer je een Europees digitale ecosysteem, dat er zo uit kan zien:

Voor je nieuwsbrieven, email- en affiliatemarketing én online facturatie: Autorespond

Voor de afhandeling van je betalingen met de payment providers: Mollie of Sisow

Voor je webinars: Webinar Geek

Recommend0 recommendationsPublished in tips, Tips & Trends
Jouw eigen blog hier? Wordt gastblogger bij Autorespond! Bekijk alle details

gerelateerde artikelen