De favoriete tools op het gebied van online trainen van expert Karin Hornstra
Karin Hornstra is expert op het gebied van live online trainingen in Virtual Classrooms en helpt organisaties, opleiders en consultants met het ontwikkelen van nieuwe, vaak online, verdienmodellen. Ze deed tijdens haar MBA onderzoek over de inzet van live online trainingen in Virtual Classrooms.
Ik ken haar als klant van Autorespond en vroeg haar tips te geven over het online geven van trainingen.
Wat is er verschil tussen op locatie en online trainen?Â
Bij het uitvoeren van mijn onderzoek over het inzetten van live online trainingen sprak ik met veel ervaren live online trainers. Omdat ik merkte dat er wereldwijd weinig kennis was over de effectiviteit van live online trainingen ten opzichte van de traditionele, live trainingen, ben ik zelf dat onderzoek gaan doen.
Wat je mist tijdens live online trainingen zijn non-verbale signalen. Gebruik van de webcam is niet altijd mogelijk of effectief, en daarmee zie je dus niet hoe deelnemers reageren op je vragen, hoe ze erbij zitten, en wat ze doen. Een live online training moet je dus zo ontwikkelen dat je die non-verbale signalen op een andere manier binnenkrijgt.
Wat door veel live online trainers als beter werd ervaren zijn, en dat was voor mij ook een verrassing, de resultaten van live online trainingen. Dat heeft alles te maken met focus. Een goede live online trainer zorgt voor een interactief programma waarbij de kans dat deelnemers mentaal of fysiek afhaken minimaal is. Focus en betrokkenheid zijn dus groot.
Heb je verschillende tools nodig voor verschillende soorten trainingen en waar let je op als je tool kiest?
De keuze als het gaat om live online tools is groot, van eenvoudig tot tools met heel veel functionaliteiten waar je zelf een training voor nodig hebt om mee te werken, van gratis tot licentiebedragen die op jaarbasis ver over de 1000 euro gaan.
Bedenk eerst goed wat je wilt gaan doen en voor wie, en kies daar een tool bij. Je maakt het jezelf gemakkelijk door tools in te zetten voor doeleinden waarvoor ze zijn ontwikkeld. Werk je voor organisaties, vraag dan na wat voor eisen er worden gesteld als het gaat om bijvoorbeeld AVG en het installeren van software.
Live online tools zijn onder te verdelen in drie soorten:
- Videoconference tools (ontwikkeld voor live online vergaderen)
- Webinartools (ontwikkeld voor ‘one to many’, online hoorcolleges met een beetje interactie)
- Virtual Classroom tools (ontwikkeld voor het geven van trainingen waarbij resultaten, (mits ontwikkeld en gegeven door goed opgeleide ontwikkelaars en trainers met ervaring) vergelijkbaar zijn met die van live trainingen)
De Mercedes onder de virtual classrooms is voor mij Vitero. Binnenkort organiseer ik samen met mijn collega een aantal interactieve demo webinars in deze tool. Jij kunt daarbij zijn. Wil je dat ik je op de hoogte hou van data en tijdstippen en wil je regelmatig tips ontvangen over live online trainen? Schrijf je dan hier in voor mijn nieuwsbrief.Â
Recommend0 recommendationsPublished in tips
Reacties