Hoe gaat het met yoga-docenten en hun dichte studio’s in Corona-times?

Corine van Zoelen

Hoe gaat het met yoga-ondernemers in deze tijd, waarin hun studio’s gesloten zijn voor lessen? Hoe blijven ze hun werk voortzetten en omzet maken? Ik heb Corine van Zoelen, klant bij Autorespond, geïnterviewd voor dit blog. Ze is een bekende Yoga business coach, die zich richt op yogadocenten, coaches, therapeuten en masseurs.

Corine van Zoelen: ‘Toen Corona begin maart in Brabant het land binnenkwam,  kreeg ik al vragen van Brabantse docenten.
 Het speelde destijds nog niet in de rest van Nederland. Ik kreeg vragen zoals, ‘Wat te doen als mijn studio dicht moet?’ Andere docenten uit het land begrepen dit nog niet helemaal, omdat daar nog niets gaande was. Ik heb blogartikelen geschreven en op 14 maart een ‘pauwertalk’ gegeven over hoe je live online yogales kan geven. 


Daarin heb ik vier verschillende opties van live online lesgeven uitgelegd en de voor- en de nadelen hiervan benoemd.

Met live online lessen kunnen yogadocenten inkomstenderving tegengaan. Want ze leveren nog steeds hun diensten en voldoen aan hun verplichting. Hierdoor zijn vele yogadocenten die dit bekeken hebben (op dit moment zijn dat 1500 yogadocenten en coaches) over gegaan naar live online lessen.
 De één sneller dan de ander en ieder op zijn eigen manier. Dat is dus een heel mooi resultaat.

Voor henzelf is dat mooi, maar ook voor de leerlingen. Want de lessen lopen door op deze manier. De leerlingen komen zo toe aan hun ontspanning, die ze juist nu nodig hebben. Ze blijven bewegen en werken aan een goed immuunsysteem.


Er zijn natuurlijk de nodige uitdagingen. Naast het oplossen van problemen met de belastingdienst, (van 9% belasting naar 21% voor een online les), waren er opzeggingen van yogaleerlingen die geen online lessen willen hebben.

In ieder geval zijn de yoga-docenten allemaal keihard aan het werk gegaan om de boel draaiende te houden. Ze hebben allerlei nieuwe technieken en online tools uitgeprobeerd met de nodige stress. Want iets nieuws leren kost tijd en die tijd hadden ze niet want ze wilde snel handelen en hiermee hun leerlingen helpen. 


Na drie weken, zijn sommige docenten hier nu echter klaar mee. Ze missen het live contact, wat altijd het leukste is van dit werk. Ze zijn toe aan ontspanning voor zichzelf. Want naast het geven van de online live lessen, spelen er allerlei zaken thuis,  zoals het onderwijs moeten geven aan de eigen kinderen.  Partners moeten tijdens de lessen met de kinderen de deur uit. En er is de papieren rompslomp. Ook moeten ze zich verdiepen in het technische stuk van het online trainen en dat vergt veel energie. Noem het maar op, er wordt van ons allemaal veel gevraagd van onze flexibiliteit, geduld en vertrouwen, maar dit geldt zeker ook voor de yoga-docenten.

Maar er zijn ook docenten die super blij zijn met deze online optie.  Ze willen eigenlijk niet anders meer, want online lesgeven geeft ze meer rust. Ze hoeven minder lessen te geven, omdat er meer mensen kunnen in een virtuele zaal. Ze zien de positieve kanten in van online les geven en willen doorpakken naar meer online werken in de toekomst. Want het zorgt voor een duurzamere en slimmere manier van werken. Ze willen investeren in mijn training om te leren hoe ze een online yogaprogramma ontwikkelen.

Wat is nu het allerbelangrijkste voor de yoga-docenten?

Het belangrijkste wat ze nu kunnen doen, is contact blijven houden met hun leerlingen.

Juist de leerlingen even een hart onder de riem steken, door een kaartje of een whats app berichtje te sturen is belangrijk. Het draait om het persoonlijke contact, of dit nu online is of live. Oudere mensen die niet weten hoe ze online de les moeten kijken, extra aandacht geven. En de leerlingen laten weten dat ze het waarderen dat ze nog leerling zijn en je financieel blijven steunen. Eventueel een zakje thee sturen,  zodat ze toch dat kopje thee na de les kunnen drinken of wierookstokjes voor tijdens de online les. En op deze manier in verbinding blijven met elkaar.

Zichtbaar blijven, je zelf laten zien op de social media. Laat zien waar je mee bezig bent. Geef een kijkje achter de schermen hoe de studio er nu uit ziet met alle camera’s en toeters en bellen. Stuur een mail met een videoboodschap van jezelf of stuur een vrolijk filmpje van een collega-docent.

Wat zijn jouw allerbeste tips?

De beste tip is om als docent goed te zorgen voor jezelf. Juist nu je eigen yoga practice en mediatie in je dagelijkse leven in te bouwen. Achter je computer zitten, vaker dan je gewend bent, heeft effect op je lichaam en geest. 
Voor  je leerlingen kun je speciale oefeningen inbrengen, om last van de nek en schouders door het vele computer gebruik te beperken. Die zijn ook voor jezelf goed. Zet je zelf op de eerste plaatst, anders kan je er niet zijn voor de ander.

Ook is het belangrijk te zorgen voor een goede mindset en vooral geldmindset op dit moment. Het vertrouwen in jezelf, je bedrijf, je leerlingen, een goede afloop zijn nu cruciaal.
 De juiste mindset maakt voor 80% het succes uit van het ondernemen.

Verder moet je blijven zorgen voor zichtbaarheid, juist jezelf laten zien wat je in huis hebt.

Blijf doorgaan met het contact maken met de leerlingen door middel van live online lessen en een kleine attentie of boodschap voor de leerlingen.
Laat ze affirmeren wat ze graag willen bewerkstelligen. Een mooie affirmatie in deze tijd is “Ik ben vertrouwen, ik heb vertrouwen, ik leef in vertrouwen en ben veilig’

 

Over Corine van Zoelen:

Corine van Zoelen is Yoga Business Coach. Ze richt zich voornamelijk op yogadocenten maar begeleidt ook coaches, therapeuten en masseurs.

Als Yoga Business Coach begeleidt ze startende yogadocenten die fulltime yogadocent willen zijn met haar training ‘Van Bijbaan Naar Bedrijf’. https://www.vanbijbaannaarbedrijf.nl/

Ook voor yogadocenten die al een yogastudio hebben, maar die willen groeien in hun omzet en nieuwe les mogelijkheden willen inzetten, heeft ze een interessant aanbod. Van Yogadocent Naar Online Yogadocent. https://www.vanyogadocentnaaronlineyogadocent.nl/

Kennis maken met Corine kan door middel van gratis ebooks, video’s of haar podcast.
De opname van de pauwertalk van 14 maart waarin ze uitleg geeft over het geven van live online yogalessen. https://de-yogaboerderij.webinargeek.com/uitleg-voor-het-geven-van-live-online-yogalessen
Ebook Instagram hashtagtips : https://www.deyogabusinesscoach.nl/gratis/instagram-hashtag-tips/
Zakelijk zijn in Yogatips https://www.deyogabusinesscoach.nl/gratis/zakelijkzijninyoga/
7 business tips voor yogaondernemers https://www.deyogabusinesscoach.nl/7businesstipshl/
De Yoga Business Coach podcast https://www.deyogabusinesscoach.nl/ybc-podcast/

Recommend0 recommendationsPublished in tips
Jouw eigen blog hier? Wordt gastblogger bij Autorespond! Bekijk alle details

gerelateerde artikelen