E-facturatie en Peppol

Je kunt via Autorespond elektronische facturen als UBL bestanden versturen via het Peppol netwerk.

Wat is e-facturatie en waarom is dit nodig? #

Een e-factuur is een factuur in een bepaald formaat dat via een speciaal netwerk wordt verstuurd volgens de Peppol standaard. Van de Peppol website: “Peppol is een internationale standaard voor het verzenden, ontvangen en verwerken van elektronische facturen, orders en timecards. Met Peppol kunnen overheden, bedrijven en andere organisaties eenvoudiger, sneller en veiliger elektronische berichten uitwisselen dan met traditionele methoden. Door gebruik te maken van Peppol voldoet u bovendien aan de eis van de overheid om facturen te versturen via e-factureren.”

Wil je in Nederland en Belgie een factuur naar een overheidsdienst sturen? Dan moet dat via een e-factuur. Wil je in Belgie een factuur naar een ondernemer sturen, dan is het zelfs verplicht om dat vanaf 1 januari 2026 via een e-factuur te doen.

Factureer jij aan overheden of aan ondernemers in Belgie? Genoeg redenen om e-facturatie te gaan gebruiken in je Autorespond account. Om gebruik te maken van het Peppol-netwerk werken wij samen met provider Billit die dit mogelijk maakt. Je kunt bij hen een account aanmaken.

Activeren #

Stap 1 Maak een account aan bij Billit

Stap 2 Login op Billit en klik rechtsboven op het poppetje en dan op ‘My Profile’. Obderin staat een sectie ‘API’. Hier kun je een API key aanmaken. Kopieer deze key.

Stap 3 Ga in Autorespond naar menu ‘Instellingen | Koppelingen’ en klik linksonder op ‘E-factureren’. Selecteer bij het bovenste veld ‘Activeer e-facturatie’ de optie “Ja”. Plak de waarde die je in stap 2 had gekopieerd in het veld “API-key”. Bij het derde veld selecteer je de optie “Productie”.

Gebruik #

Je hoeft verder niet zoveel te doen om e-facturen via Peppol te versturen. Elke keer als er een factuur wordt aangemaakt dan wordt gecontroleerd of er een BTW nummer, Kvk nummer of OIN nummer vastgelegd is bij de klant. Zo ja, dan wordt automatisch een e-factuur aangemaakt en via het Peppol netwerk verstuurd naar de klant. Daarnaast wordt ook de “normale” factuur in PDF-formaat via emnail verstuurd naar de klant.

Zorg er wel voor dat bij je eigen gegevens in Autorespond je BTW nummer en/of KvK nummer is ingevuld. Je kunt dit instellen via meun ‘Instellingen | Facturatie’. Deze gegevens moeten identiek zijn met wat je in je Billit account webt ingesteld.

Reacties