Een e-book aanbieden bij mijn nieuwsbrief

Wanneer je een gratis e-book wil aanbieden, met een formulier op je website, zijn de volgende drie stappen nodig: #

  1. Maak de content aan; de emailtekst die men ontvangt. (Menu Content) Hierin komt het ebook als bijlage, of met een downloadlink.
  2. Maak de lijstmanager aan (Menu Acties). en selecteer bij stap 4 ‘Follow up emails’, de emailtekst die je bij stap 1 hebt aangemaakt.
  3. Zet het formulier op je website. (Menu Acties | Formulier | Website)

Lees hieronder gedetailleerd hoe je stap voor stap te werk gaat. Daarna beantwoorden we enkele veelgestelde vragen.

Stap 1 Content aanmaken door een nieuwe e-mailtekst aanmaken of een bestaande e-mailtekst te kopiëren. #

Ga naar menu Content en klik op de knop Nieuwe e-mailtekst. Kies een template voor de e-mailtekst. Wil je geen fancy opgemaakte tekst maar gewoon een simpele opmaak? Kies dan voor ‘lege email’. Klik daarna op Volgende.

Het is ook mogelijk een bestaande e-mailtekst te kopiëren, en daarmee verder te gaan.

Loop de tab-bladen af en vul de gegevens in. Gebruik voor de onderwerpregel een duidelijk herkenbare tekst, bijvoorbeeld: ‘Gratis e-book als welkomstgeschenk’.

In tab Bijlages klik je op de Bijlage wijzigen knop. Klik in het nieuwe venster op de optie ‘Uploaden’ bovenin. Selecteer in het nieuwe venster het bestand dat je wilt gebruiken. Let op: zorg dat de bestandsnaam geen spaties of vreemde tekens bevat! Het bestand wordt ge-upload en verschijnt in de lijst met bestaande bestanden. Dubbelklik het bestand aan om het te selecteren en het venster te sluiten. Je kan ook het bestand met de rechtermuisknop aanklikken en kiezen voor de optie ‘Selecteren’. Het bestand is nu gekoppeld aan de e-mail en zal als bijlage worden meegestuurd.

Wanneer je geen bijlage wilt versturen, maar een downloadlink in je tekst wilt zetten, kan dat ook. Het voordeel daarvan is dat iedere klik gemeten wordt en dat het mogelijk is dit te gebruiken als startpunt van een workflow. In dat geval moet je het e-book uploaden op je website en de url daarvan in je e-mailtekst zetten. Hier kun je het speciale ‘button-blok’ voor gebruiken (deze staat aan de linkerkant bij de blokken), zodat het uitnodigt om er op te klikken.

Stap 2. Lijstmanager aanmaken en de e-mailtekst toevoegen als ‘follow up e-mail’. #

Ga naar menu Acties. Selecteer de betreffende lijstmanager of maak een nieuwe aan.

Ga naar de tab Follow-ups. Hier klik je op Followup toevoegen, selecteer je de e-mailtekst die je net hebt gemaakt en zet bij ‘Wanneer versturen’ het tijdstip op ‘Direct’. Klik op bewaren. Als er mensen bestaan die zich al eerder hadden aangemeld voor deze lijstmanager, dan wordt dit nog aangegeven. Bevestig je toevoeging indien nodig. Klik nu op Bewaren om de lijstmanager als geheel te bewaren. Klaar!

De groep van de lijstmanager zal iedereen gaan bevatten die het ebook aanvraagt. Deze groep vind je terug in het groepen-overzicht van Menu Relaties | relatiebeheer of bij Groepen.

Het is mogelijk om een plaatje van de e-book cover op te nemen in het formulier. Dat plaatje moet je eerst uploaden op je eigen computer, zodat er een url beschikbaar komt. Bij deze lijstmanager, onder tabblad Formulier | tabblad ‘Velden’ is er een veld beschikbaar voor plaatjes. Daar kan je de url plaatsen, zodat het plaatje zichtbaar wordt.

Stap 3. Formulier van de lijstmanager op je site zetten. #

De code van het formulier vind je bij de lijstmanager | tabblad formulier | website.

Je vindt daar verdere uitleg.

Veelgestelde vragen #

  1. Hoe komen de aanmelders van het ebook op mijn mailinglijst?

Wanneer je de aanmelders wil toevoegen aan de lijstmanager van je nieuwsbrief, selecteer dan als ‘Tweede Groep’, bij tabblad Groepen, de groep van deze lijstmanager. Ze komen dan ook in die groep terecht en zullen de gaan nieuwsbrief ontvangen.

Het is ook mogelijk om de lijstmanager van het ebook zelf als mailinglijst te beschouwen. Wanneer je echter op diverse manieren je lijst laat groeien, dus via dit ebook, maar ook via webinars etc, dan is het handig om een aparte lijstmanager aan te maken voor je mailinglijst, die je laat vullen vanuit al je gratis aanbod.

2. Ik wil een gratis nieuwsbrief uitbrengen en als bijlage bij de bevestigingsmail van de nieuwsbrief-lijstmanager een gratis e-book meesturen. Ik kan echter de mogelijkheid om een bijlage toe te voegen bij mijn lijstmanager-bevestigingsmail niet vinden.

Je kunt inderdaad geen bijlages toevoegen aan de bevestigingsmail van een lijstmanager. Wat je wel kunt doen is een nieuwe e-mailtekst aanmaken en deze als ‘follow-up’ email toevoegen aan de lijstmanager.

3. Hoe regel ik het met de AVG? Kan ik aanmelders van het ebook wel op mijn mailinglijst zetten?

Door in je formulier een combinatie-aanbod te maken van ebook + nieuwsbrief en daarvoor toestemming te vragen, wordt het mogelijk om alle aanmelders van het ebook direct op je mailinglijst te plaatsen. Er zullen zo alleen relaties in het systeem komen die toestemming hebben gegeven. Anders gezegd: men kan het ebook niet ontvangen, zonder toestemming te hebben gegeven om op je mailinglijst te staan.

Deze AVG-velden stel je in bij tabblad formulier | Lay out | AVG velden, van de lijstmanager. Daar zijn twee velden beschikbaar, waarbij de vink verplicht gezet moet worden om aangemeld te kunnen worden. In het eerste veld regel je de toestemming om op de lijst te worden geplaatst. Een standaardtekst is: ‘Ik ontvang de tips, waarvan ik me op ieder moment kan afmelden’. In het tweede veld laat je de Privacy-verklaring ondertekenen.