SMS-campagnes in Autorespond opzetten

Je kunt binnen Autorespond op verschillende manier van SMS berichten gebruik maken:

  1. Versturen in ‘bulk’, net zoals bij een mailing
  2. Versturen aan een individuele relatie
  3. Versturen als stap in een workflow

We zullen hieronder de verschillende mogelijkheden één voor één doornemen. Maar eerst moeten we ervoor zorgen dat er überhaupt SMS berichten verstuurd kunnen worden. We werken hiertoe samen met onze SMS-partner Spryng. Voordat je SMS-jes kunt versturen in Autorespond, moet je bij hen een account openen. Het goede nieuws hierbij is dat speciaal voor Autorespond-gebruikers er een korting is: de eerste 10 credits zijn gratis!

Waarom SMS? #

  • Opening Rate van 98% tov mail 20/30% 
  • Ruim 93% van de berichten worden binnen 3 minuten gelezen
  • Door SMS in te zetten voor afspraak/ webinar of winkelmandje reminders kunnen “no shows/ no buys” verminderd worden tot 70%
  • SMS marketing campagnes hebben gemiddeld een ROI van 300%
  • CTR bij SMS campagnes ligt ruim 4x hoger dan mailings
  • 70% van consumenten prefereert een direct messaging kanaal over een mailing
  • SMS is super schaalbaar en heeft hetzelfde persoonlijke geval als een telefoongesprek

SMS configureren in Autorespond #

Nadat je in Spryng een account hebt aangemaakt, moet je daar inloggen, een code kopiëren en die in Autorespond bekendmaken. Hoe gaat dat? Ga eerst, als je ingelogd bent in Spryng, naar de pagina ‘Beveiliging’. Je kunt ook op die pagina komen door als je bent ingelogd, in het linker menu te klikken onder sectie ‘Mijn Profiel’ op de optie ‘Beveiliging’.

Daar maak je vervolgens een ‘REST API Key’ aan. Klik op de knop ‘Genereer API key’ en geef een naam op. Let op: vervolgens verschijnt onderstaand venster. Selecteer met de muis nu de lange tekst (het blauwe gedeelte) en klik op CTRL-C (Cmd-C op de mac) om de geselecteerde tekst op te slaan in het klembord. Klik nu op ‘Oke’.

Nu ga je naar je Autorespond administratie en ga naar menu ‘Home | Instellingen | Administratie | Externe systemen’. Klik dan onderin op de optie ‘SMS Berichten’. Hier kun je in het grote vak de code zetten die je zojuist hebt gekopieerd. Klik in het vak met je muis en klik dan op CTRL-P (Cmd-P op de mac). Staat de lange code er? Prima, klik onderin op ‘API key bewaren’ en de koppeling is een feit!

Credits kopen #

Om SMS’jes te versturen moet er voor de SMS’jes betaald worden. Hoe meer SMS’jes je koopt in 1 keer, hoe goedkoper ze worden. Deze ‘credits’ kun je in je Spryng account inkopen. Het aantal beschikbare credits zie je in Autorespond ook terug op de pagina ‘Mailings | SMS’. Zonder credits kun je dus geen SMS’jes versturen.

Om je een idee te geven over de prijzen, hebben we dit overzicht:

100 – 2.500 = € 0,12 per credit

2.500 – 5.000 = € 0,10 per credit

5.000 – 10.000 = € 0,09 per credit

10.000 = € 0,065 per credit 

Eén sms kost 1,2 credits.

Speciaal aanbod bij een nieuw account bij Spryng #


Er is nu een speciaal aanbod. Wanneer je nu het account opent en minimaal 100 credits koopt, krijg je 10 credits gratis! (daar kan je dus bijna 8,3 sms-jes mee sturen)

Verder heeft Spryng aangegeven dat wanneer je wilt onderhandelen tbv grotere volumes, dat dat mogelijk is! Neem in dat geval contact op met Spryng om te vragen wat ze je kunnen bieden.

En dan nog iets. De prijzen die genoemd worden gelden voor Nederland en België, maar er is tegen ons gezegd, dat als je een ondernemer in België bent, je contact op kan nemen om een lager tarief te krijgen. Dat komt omdat sms-en in België goedkoper is dan in Nederland. Dus, Belgische ondernemers, daar zou ik zeker gebruik van maken!

Het account bij Spryng open je dus hier. Hoe neem je contact op met Spryng?

Dat kan via de chat op de website, of mail via Info@spryng.nl, of telefonisch 020 77 03 005.

SMS versturen in bulk #

Ga naar menu ‘Mailings | SMS’. Hier kun je een groep opgeven aan wie je de SMS-jes wilt sturen. Klik rechtsboven op ‘Nieuwe campagne’ en vervolgens stel je de tekst in, de doelgroep, en het moment waarop die verstuurd moet worden.

Eenmaal verstuurde SMS’jes zie je ook op deze pagina terug. In tegenstelling tot emails, kunnen we helaas niet meten of de berichten gelezen zijn – we kunnen alleen aangeven of het bericht succesvol is verstuurd.

Belangrijk: een relatie moet dus wel een telefoonnummer hebben, anders kan er niet ge-SMS’t worden!

Individuele SMS versturen #

Op elke relatiepagina kun je via de knop ‘Acties’ linksboven direct een SMS versturen aan hem of haar. Ook hier is de voorwaarde wel dat er een telefoonnummer is ingevuld. De SMS wordt direct verstuurd, dus je kunt hier geen datum of tijdstip in de toekomst opgeven.

SMS versturen als stap in een workflow #

Als je in een workflow aan het werk bent, kun je een nieuwe actie ‘Verstuur SMS’ toevoegen. Je kunt dan een tekst opgeven die zal worden verstuurd. Let op: er zijn twee macro’s die je hier kan gebruiken: {relation.firstName} en {relation.lastName}. Ook hier geldt uiteraard weer dat je voldoende credits moet hebben in je Spryng account.

Reacties